Praktische zaken

Aanbiedingstekst woningpresentatie
Een duidelijke en heldere aanbiedingstekst is belangrijk voor de verkoop van jouw woning. Zonder een goede aanbiedingstekst haken potentiele kopers al snel af of zullen ze minder snel contact opnemen. Begin met een openingsalinea waarin je de highlights van jouw woning of omgeving beschrijft. Omschrijf vervolgens de indeling per verdieping en een aantal bijzonderheden van de woning.

Meldingsplicht verkoper
De meldingsplicht houdt in dat de verkoper alle gebreken aan de woning moet melden bij de potentiele koper. Daarnaast moet de verkoper de rechten van anderen op zijn perceel melden aan de koper. Op deze manier is de potentiele koper op de hoogte van de onderhoudstoestand van de woning en komt hij achteraf niet voor verassingen te staan.

Bedenktijd
Als de koopovereenkomst is getekend heeft de koper drie dagen bedenktijd. Binnen deze tijd heeft de koper het recht om de koop te beëindigen. De bedenktijd gaat in nadat de koper de overeenkomst heeft ontvangen. Tijdens de bedenktijd kan de koper een bouwkundige keuring laten uitvoeren of de reële waarde van de woning laten bepalen.

Bouwkundige keuring
Een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd vóór het verstrijken van de wettelijke bedenktijd. Het is ook mogelijk om binnen tien dagen na het verstrijken van de wettelijke bedenktijd de keuring uit te laten voeren. In het laatste geval kan de overeenkomst worden ontbonden als herstel- of onderhoudswerkzaamheden een bepaald bedrag overschrijd, dit bedrag ligt meestal rond de € 5.000.

Aanvaardingsdatum
Dit is de datum waarop de koper eigenaar wordt van de woning. Na het tekenen van de akte van levering ontvangt de koper de sleutels van zijn nieuwe huis. De verkoper moet aangeven wanneer de aanvaarding kan plaatsvinden.

Energielabel
Per januari 2015 is een energielabel verplicht bij de presentatie en de oplevering van jouw woning, als deze is verkocht. Zorg dat je deze tijdens de overdracht in jouw bezit hebt, anders loop je een boete op van € 400,-. Je kunt een energielabel aanvragen bij de Rijksoverheid via www.energielabelvoorwoningen.nl.
?
Eigendomsbewijs woning
Dit bewijs is het door het Kadaster gewaarmerkte bewijsstuk dat jij de eigenaar bent van de woning. Een eigendomsbewijs hoort bij een woning en is niet persoonlijk. Bij de overdracht van een woning wordt het afschrift van de notaris overhandigd aan de volgende eigenaar.

Makeldirect verkoopbord
Het is belangrijk om je verkoopkansen zo groot mogelijk te maken. Veel potentiële huizenzoekers vindt een woning door een tuinbord in het straatbeeld. Makeldirect biedt jou daarom ook zo’n tuinbord aan. Om het verkoopbord te bevestigen, moeten eerst de plakstrips worden verwijderd. Vouw het bord zo dat beide strips op het raam geplakt kunnen worden. Op deze manier valt het bord goed op en is hij van alle kanten goed te zien.

Vraagprijs bepalen
Als eigenaar van de woning bepaal je uiteraard zelf de vraagprijs van de woning. Een makelaar kan jou altijd een advies geven over de vraagprijs. Mocht jouw eigen vraagprijs sterk afwijken van de vraagprijs van de makelaar, dan kan hij ervoor kiezen om jouw opdracht niet aan te nemen.

Huis op Funda
Als je jouw woning wilt verkopen wil je natuurlijk dat de woning op Funda komt te staan. Het voordeel van Funda is dat bijna alle woningzoekende de zoektocht op deze site begint. Jouw woning staat net zo lang op Funda totdat de woning verkocht wordt. Uiteraard streef je ernaar dat jouw woning zo snel mogelijk verkocht wordt. Je mag zelf bepalen wanneer jij jouw huis op Funda wil zetten. Een huis plaatsen kun je niet zelf, dit kan alleen een NVM makelaar.

Klantenservice

Heb je geen antwoord op je vraag gevonden? Dan kun je ons ook een vraag per e-mail stellen of direct via de chatbox

Neem contact op

Bereken je voordeel

Bereken het verschil in kosten tussen Makeldirect en een gewone makelaar en ontdek het voordeel.

Gewone makelaar

-

Makeldirect Basispakket

-

Besparing op gewone makelaar