Makelaar

Taken makelaar

Een makelaar houdt zicht bezich met het bepalen van de waarde van een woning, voert onderhandelingen uit en controleert juridische stukken. Dit geldt zowel voor een verkoop- als aankoopmakelaar. Het komt wel eens voor dat een makelaar beide diensten aan biedt, maar hij mag niet een verkoop- en aankoopmakelaar zijn voor hetzelfde pand.

Wat is het verschil tussen aankoopmakelaar en verkoopmakelaar?

Een makelaar behartigd altijd de belangen van de verkoper of aankoper en is nooit onpartijdig. Het inschakelen van een makelaar is nooit verplicht, maar wel aan te raden omdat de makelaar over meer ervaring en kennis beschikt. De verkoopmakelaar streeft ernaar om een woning voor de hoogst mogelijke prijs te verkopen en een aankoopmakelaar wilt natuurlijk de woning voor een zo laag mogelijke prijs aankopen.

Het verschil tussen aankoopmakelaar en verkoopmakelaar zit in de partij voor wie de makelaar de belangen behartigt. Een makelaar is nooit onpartijdig en behartigt altijd de belangen van óf de verkoper óf de aankoper. Als verkoper of koper van een woning bent u niet verplicht een makelaar in te schakelen. Omdat een makelaar zeer veel kennis en ervaring heeft in verkopen en/of aankopen van woningen is het wel sterk aan te raden een makelaar in te schakelen.

Waarom een aankoopmakelaar inschakelen?

Een aankoopmakelaar heeft ervaring in het doen van onderhandelingen en ontfermt zich over de belangen van de koper. Je kunt bijvoorbeeld een aankoopmakelaar inschakelen wanneer er al een bod is uitgebracht op de woning die je op het oog hebt. De makelaar behoedt je ervan dat je niet teveel voor de woning betaald. De makelaar zal een goede afweging maken tussen de risico’s en een goede prijs.

Branchevereniging

Bij Makeldirect is de makelaar die de onderhandelingen uitvoert altijd aangesloten bij een branchvereniging. In Nederland zijn drie grote brancheverenigingen in de woningmakelaardij; VBO makelaars, VastgoedPro en de NVM. De NVM is de grootste belangenvereniging van Nederland. Een makelaar die is aangesloten bij een branchevereniging biedt jou meer kwaliteit en zekerheid.

Wat doet een verkoopmakelaar?

Een verkopend makelaar neemt de verkoper een aantal belangrijke zaken uit handen. De verkoopmakelaar stelt vast wat de woning waard is en adviseert een vraagprijs. Wanneer een geïnteresseerde een woning wil bekijken verzorgt óf de verkoopmakelaar óf de eigenaar van de woning de rondleiding. De makelaar verzorgt de onderhandelingen en stelt in veel gevallen de koopovereenkomst op. Eén van de belangrijkste taken van een verkoopmakelaar is een woning te verkopen tegen een zo hoog mogelijke prijs en de meest gunstige voorwaarden. Een verkopend makelaar biedt de woning aan en handelt namens de verkoper. Hij kijkt naar de waarde van de woning, de juridische aspecten en de bouwkundige staat.

Waarom een verkoopmakelaar?

Een verkoopmakelaar adviseert en werkt altijd in het belang van de verkoper. Het is daarom belangrijk om een makelaar te kiezen die bij de jou past. Hij geeft advies over de woning en bepaald de waarde ervan. Tevens verzorgt de verkoopmakelaar de onderhandelingen en hij stelt de koopovereenkomst op. Als verkopend makelaar verzorgt hij de onderhandelingen, adviseert hij in het maken van de juiste beslissingen en zorgt voor alle juridische en administratieve handelingen.

Funda

Een woning op Funda plaatsen kan alleen een makelaar welke aangesloten is bij een brachevereniging. Het is niet mogelijk om als particulier een woning op Funda te plaatsen.

Voordelen NVM makelaar

Een NVM makelaar biedt zekerheid, betrouwbaarheid en deskundigheid. Hij moet alle regels van de NVM volgen en de belangen van de klant vooropstellen. Tevens is hij goed opgeleid en beschikt hij veel kennis over de markt. Elke NVM makelaar is verzekerd tegen beroepsaansprakelijkheid. Dit is ook in jouw belang.

Wat doet een NVM makelaar?

Een NVM makelaar zorgt voor de presentatie en positie van de woning op Funda en doet mee aan de landelijke Open Huizen dagen. Van een aangesloten NVM makelaar weet je zeker dat je deskundigheid, betrouwbaarheid en zekerheid kunt verwachten. De NVM is de grootste Nederlandse vereniging voor makelaars en vastgoeddeskundigen. Deze vereniging geeft doelgerichte ondersteuning aan de aangesloten leden, waarbij kwaliteit voorop staat.

Klantenservice

Heb je geen antwoord op je vraag gevonden? Dan kun je ons ook een vraag per e-mail stellen of direct via de chatbox

Neem contact op

Bereken je voordeel

Bereken het verschil in kosten tussen Makeldirect en een gewone makelaar en ontdek het voordeel.

Gewone makelaar

-

Makeldirect Basispakket

-

Besparing op gewone makelaar